Hastane Temizliği

Birçok hastalığı, virüsü ve mikrobu bünyesinde barındıran ve bilinçli olarak temizlenmediğinde, insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturan hastanelerin mutlaka uzman ve profesyonel bir ekip tarafından temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Gün içinde her türlü hastanın tedavi gördüğü hastanelerde, yayılmaya müsait birçok virüs bulunur. Ancak doğru ve bilinçli dezenfekte ve temizlik yöntemleri ile yapılan hastane temizliği sağlığı tehdit eden bu virüslerin oluşumu engellenebilir.

Hastane temizliği mutlaka profesyonel bir ekip tarafından yapılmalıdır. Burada amaç, hastane ortamından kaynaklanabilecek olan enfeksiyonların oluşumunu engellemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak olmalıdır. Hastane temizliğinde mutlaka, tüy bırakmayan temizlik gereçleri tercih edilmelidir. Bez ve kova renkleri, kullanım alanları doğrultusunda belirlenmelidir. Kirlenmiş bez ile asla temizliğe devam edilmemeli ve kullanılan bezler sık sık değiştirilmelidir. Kirlenmiş bezler, deterjanlı su ile temizlenip kurulandıktan sonra kullanılmalıdır.

Hastane temizliği sırasında eldiven giymek önemlidir. Toz alma işleminin dışındaki tüm temizlik alanlarında, mutlaka eldiven kullanılmalıdır. İşlem bittiğinde eldiven çıkarılmalı ve el hijyeni sağlanmalıdır. Hastane temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar yüksek risk, orta risk ve düşük risk alanları olmak üzere üçe ayrılır. Yüksek risk alanları; ameliyathaneler ve yoğun bakım üniteleri gibi alanlardır. Orta risk alanları; hasta odaları ve mutfaklardır. Düşük risk alanları ise; hemşire ve doktor odaları gibi alanlardır. Tüm bu alanlarda yapılan temizlik mutlaka hijyenik ve bilinçli bir şekilde yapılmalı ve oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçilmelidir.